Συναισθηματικά εστιασμένη Θεραπεία ζεύγους EFT.

Positive Therapy

Η αγάπη, η συντροφικότητα, η πληρότητα του ανήκειν είναι κάποια από τα συναισθήματα που απολαμβάνει ή θα ήθελε να βιώνει κάποιος μέσα σε μία σχέση. 

Όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι έτσι, που έχουμε ανάγκη για συναισθηματική εγγύτητα και ασφάλεια από τότε που ήμασταν παιδιά. Η θεωρία της Συναισθηματικής προσκόλλησης (attachment theory)υποστηρίζει ακριβώς αυτό.

Φωτεινή Μπαλή
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επόπτρια PCA
Θεραπεία Ζεύγους

Το ξεκίνημα

Πώς μπορεί όμως κάποιος να βιώνει την αγάπη όταν είναι πληγωμέ­νος, θυμωμένος, γεμάτος απογοήτευση, πίκρα και απόρριψη;

 Μια σχέση ξεκινά με προσδοκίες, με έρωτα, νομίζοντας κάποιος ότι θα κρατήσει για πάντα. Σταδιακά όμως υπάρχουν παράπονα, που συχνά δεν επικοινωνούνται και συσωρεύεται θυμός και λύπη. Σε αυτή την φάση υπάρχει ένταση, πετώντας ατάκες κατηγόριας ο ένας στον άλλο και ένα αίσθημα ότι ‘αυτό δεν πάει πουθενά, αλλά και δεν ξέρω πώς να βγω από αυτό’.  Σιγά σιγά δημιουργείται αποξένωση, ανασφάλεια και συναισθηματικό κλείσιμο, γιατί ο κάθε ένας αισθάνεται ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται και δεν τον καταλαβαίνει.

Όταν η απογοήτευση συσσωρεύεται τότε χάνεται  το κουράγιο και η ελπίδα ότι η σχέση θα επιβιώσει .Κάποιοι έχουν κρυφές ενοχές για δικά τους λάθη αλλά και πολύ θυμό για τα λάθη των συντρόφων τους..

Το ζευγάρι ζητά συνήθως βοήθεια από κάποιον ειδικό όταν βιώνει καταστάσεις όπως :

  • Κλιμάκωση της έντασης των καυγάδων,
  • Όταν νοιώθουν αποξένωση
  • Όταν βιώνουν δυσκολία στην σεξουαλική τους ζωή,
  • Όταν προκύπτει εξωσυζυγική σχέση,
  • Όταν ο ένας προσπαθεί μάταια να έρθει κοντά και ο άλλος απομακρύνεται
  • Όταν έχουν προκύψει προβλήματα ψυχικής παθολογίας, πχ. Κατάθλιψης, εξαρτήσεων, η κάποιας άλλης διαταραχής
  • Όταν έχει συμβεί κάποια ασθένεια σωματική, που έχει διαταράξει την σχέση του ζεύγους.
  • Όταν υπάρχει συνεχής ανταγωνισμός που εξοντώνει την σχέση, αιωρείται η πιθανότητα χωρισμού

Τολμήστε να έχετε δικαίωμά στη χαρά και την ευτυχία που φέρνει μια καλή σχέση!

Φωτεινή Μπαλή
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επόπτρια PCA

Η μέθοδος EFT( Emotionally Focused Therapy)

Η Dr Sue Johnson ιδρύτρια της μεθόδου EFT( Συναισθηματικά εστιασμένη Θεραπεία ζεύγους), λέει ‘’ξεχάστε αυτά που συνηθίζατε, όπως  να κάνετε ρομαντικές χειρονομίες, ή  να βρίσκετε νέες σεξουαλικές στάσεις για να βοηθήσετε την σχέση σας .Αντίθετα είναι ή στιγμή να αναγνωρίσετε την ανάγκη σας και να παραδεχτείτε ότι είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι και εξαρτώμενοι από τον σύντροφό σας με τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί είναι σε έναν γονέα για τη φροντίδα, την προστασία και την συναισθηματική ασφάλεια.

https://www.youtube.com/watch?v=xQCg-jC25fo&t=239s

Όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι έτσι, που έχουμε ανάγκη για συναισθηματική εγγύτητα και ασφάλεια από τότε που ήμασταν παιδιά.

Η θεωρία της Συναισθηματικής προσκόλλησης (attachment theory)υποστηρίζει ακριβώς αυτό.

Η μέθοδος του  EFT επικεντρώνεται στη δημιουργία και την ενίσχυση αυτού του συναισθηματικού δεσμού .

Το EFT δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τους Sue Johnson and Les Greenberg. Από τότε, η Sue Johnson ανέπτυξε περαιτέρω το μοντέλο ώστε σήμερα να αποτελεί μία βραχεία δομημένη προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους. Η μέθοδος έχει επανειλημμένα ερευνηθεί επιστημονικά: η σταθερότητα των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας αυτής είναι ισχυρή και αποτελεσματική σε πολλά ζευγάρια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα

Η μέθοδος EFT αποτελεί την σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί να πάρει σήμερα ένα ζευγάρι από ειδικούς.

Η αποκλιμάκωση της έντασης αρχικά και ο εντοπισμός των δύσκολων στιγμών που δυσκολεύουν το ζευγάρι είναι σημαντικά στην διαδικασία θεραπείας  ζεύγους.

Μέσα από τους διαλόγους αναγνωρίζονται οι διαστρεβλώσεις νοημάτων και οι παρεξηγήσεις. Όσο κατανοούνται τα βαθύτερα συναισθήματα του καθενός, γίνεται κατανοητό τι προσπαθεί ο ένας να πεί στον άλλο και επουλώνονται τα συναισθηματικά τραύματα.

 Οι δύσκολες στιγμές μεταλλάσσονται, σε κατανόηση και σε συγχώρεση μέσα από την διαδικασία. Σταδιακά οι συγκρούσεις μειώνονται και έρχεται η αποκατάσταση των ρήξεων.

Αρχίζει να επανεμφανίζεται η ασφάλεια στην σχέση και η διάθεση για επαφή πάλι.

Η διαδικασία βοηθά να γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία και να υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για ανταπόκριση.  Μαθαίνουν τα μέλη να αναγνωρίζουν τo μοτίβo (μια μουσική λέει η Sue Johnson)που επαναλαμβάνεται στην σχέση  και που τους κρατά μακριά.

Επανέρχεται η σωματική εγγύτητα και ενθαρρύνονται να τολμούν από την αρχή για νέες τρυφερές στιγμές που βοηθούν στην ανάκτηση του συναισθηματικού δεσμού.

Η αγάπη είναι μια συνεχής διαδικασία της απώλειας και εύρεσης συναισθηματικής σύνδεσης.  

Η θεραπεία ζεύγους γίνεται με τα δύο μέλη παρόντα. Κάποιες φορές το αίτημα για βοήθεια το θέτει το ένα μέλος της σχέσης διότι το άλλο αρνείται. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται μια συμβουλευτική με το ένα μέλος ώστε να μπορέσει να αλλάξει την αμυντική στάση του άλλου μέλους. Ενίοτε η θεραπεία μπορεί να γίνει και με το ένα μέλος.

Η θεραπεία ζεύγους διαρκεί 12-20 συναντήσεις ανάλογα με την περίπτωση, καθώς κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έτσι αντιμετωπίζεται.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση και αποκατάσταση  του δεσμού του ζευγαριού, μέσω της συναισθηματικής ασφάλειας,  η άνθηση και  η ευημερία  της σχέσης.