Ομοιοπαθητική και Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις συνηθέστερες ψυχικές ασθένειες που βιώνει ο άνθρωπος, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση της νόσου παγκοσμίως.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Τα συμπτώματα της ποικίλουν και είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και συχνά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι : η θλίψη, η απελπισία, η απαισιοδοξία, η απογοήτευση, οι τύψεις και οι ενοχές, το κλάμα, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης, η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που παλιά μας άρεσαν και μας διασκέδαζαν, η υπνηλία ή η αϋπνία, η κούραση, οι αλλαγές στην όρεξη, και σε ακραίες ακόμα περιπτώσεις οι τάσεις αυτοκτονίας.

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται στον άνθρωπο συνήθως μετά από κάποιο δυσάρεστο γεγονός ή μια σειρά γεγονότων όπου το άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί και αρχίζει να αισθάνεται στεναχωρημένος, ανήμπορος και αβοήθητος με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του.

Η θέση της ομοιοπαθητικής απέναντι στην κατάθλιψη:

Η Ομοιοπαθητική λοιπόν με βάση την ολιστική και ανθρωποκεντρική της προσέγγιση βοηθάει το άτομο να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην κατάθλιψη και τον βοηθά να διαχειριστεί τα συναισθήματα του. Η θεραπευτική αυτή παρέμβαση καθότι φυσική έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στον ασθενή χωρίς να του προκαλεί εθισμό στα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως γίνεται με την χρήση χημικών ψυχιατρικών φαρμάκων, καθώς η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν καταπιέζει τα συμπτώματα αλλά ενεργοποιεί τις θεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού, θεραπεύει την αιτία της νόσου και επαναφέρει την ισορροπία σε πνευματικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

Αυτό συμβαίνει μέσα από ένα ιστορικό που διαρκεί από μία έως δύο ώρες και στόχος του Ομοιοπαθητικού είναι να ακούσει και να αγκαλιάσει τον άνθρωπο, να κατανοήσει τα βαθύτερα επίπεδα του ατόμου, να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει ο ασθενής τα γεγονότα της ζωής του και στη συνέχεια να του δοθεί μια εξατομικευμένη ομοιοπαθητική θεραπεία.

Στο τέλος αυτού του θεραπευτικού ταξιδιού μπορεί να μην έχει αλλάξει το αρνητικό βίωμα που οδήγησε στην κατάθλιψη, όμως το άτομο θα είναι πλέον πιο δυνατό σε κάθε του επίπεδο και θα έχει γερές βάσεις και άμυνες ώστε να αντιμετωπίζει τα αρνητικά βιώματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και αισιοδοξία. Θα έχει αναδυθεί το φως της ψυχής του και θα έχει δυναμώσει τόσο οργανικά όσο και πνευματικά.