PET: PARENT EFFECTIVENESS TRAINING (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ)

Περιεχόμενα


Ιστορία Ένα πρωτοποριακό σεμινάριο δεξιοτήτων για γονείς

Το σεμινάριο της ΕΑΓ (Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα) είναι μια αυθεντική μεταφορά στα Ελληνικά του σεμιναρίου που δημιουργήθηκε και διεξάγεται από την Gordon Training International(GTI) που εδρεύει στην Ακτή Σολάνα της Κιφόρνιας. Η εκδοχή, την οποία, διδάσκεστε είναι η πιο σύγχρονη και βασίζεται στο βιβλίο του Δρ Τόμας Γκόρντον: Εκπαίδευση του αποτελεσματικού γονέα.
Ο GTI ιδρύθηκε από τον Δρ. Τόμας Γκόρντον, κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα πολλών βιβλίων, που χρησιμοποιούνται σε σεμινάρια του GTI . Ο Δρ. Γκόρντον δίδαξε το πρώτο σεμινάριο ΕΑΓ το 1962. Ο GTI διεξάγει τα σεμινάριά του μέσω ενός διεθνούς δικτύου ανεξάρτητων, πιστοποιημένων Εκπαιδευτών, που έχουν καταρτιστεί ειδικά για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων GTI.

Ο Εκπαιδευτής και τα μέλη δουλεύουν στενά μαζί ως ομάδα. Τα μέλη συμμετέχουν στο βαθμό που το επιθυμούν και είναι ελεύθερα να εκφράζουν ότι νιώθουν ή σκέφτονται.

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες ή διαγωνίσματα. Πέρα από τις σύντομες παρουσιάσεις από τον Εκπαιδευτή, τα μέλη συμμετέχουν σε ασκήσεις, ανταλλαγή ρόλων και συζητήσεις, συμπληρώνουν ασκήσεις του εγχειριδίου, όπως μελέτη και εξάσκηση στις δεξιότητες εκτός τάξης.

Στόχος της ΕΑΓ είναι η ανάπτυξη μιας πιο δημοκρατικής, πιο αποτελεσματικής και αμοιβαία ικανοποιητικής σχέσης γονέα-παιδιού. 

Η ανάπτυξη οικογενειών που σέβονται  τα μέλη της το ένα το άλλο, που χαίρονται και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, που είναι πλέον ικανά τα μέλη να επιλύουν τα προβλήματα με ικανοποιητικό τρόπο και όχι ψυχοφθόρο, που είναι δημιουργικές και χαρούμενες .


Dr. Thomas Gordon (1918 – 2002)

Ευρέως αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος στη διδασκαλία δεξιοτήτων επικοινωνίας και μεθόδων επίλυσης συγκρούσεων σε γονείς, δασκάλους, νεολαία, ηγετικά στελέχη οργανισμών καθώς και υπαλλήλων, ο Dr. Thomas Gordon υπήρξε ο ιδρυτής της Gordon Training International. Το Μοντέλο Gordon και οι έννοιες του είναι παγκοσμίως γνωστές.

Έγκριτος κλινικός ψυχολόγος, ο Dr. Gordon σπούδασε στο Πανεπιστήμιο DePauw, πήρε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Chicago, όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Από το  1942-1946 υπηρέτησε στην Αεροπορία των Η.Π.Α.

Έγραψε εννέα βιβλία: «Group-Centered Leadership», «Parent Effectiveness Training (P.E.T.)», «Leader Effectiveness Training (L.E.T.)», «Teacher Effectiveness Training (T.E.T.)», «Parent Effectiveness Training in Action», «Discipline That Works, Sales Effectiveness Training» (μαζί με τον Carl Zaiss), «Making The Patient Your Partner» (μαζί με τον W. Sterling Edwards, M.D.) και «Good Relationships: What Makes Them, What Breaks Them» (μαζί με τον Noel Burch).
Τα βιβλία του εκδόθηκαν  σε 28 γλώσσες και διατέθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Επιπλέον, ο Dr. Gordon δημοσίευσε πάνω από 50 άρθρα σχετικά με την ηγεσία των οργανισμών, τις επικοινωνίες, την συμβουλευτική, την πειθαρχία, την ανατροφή των παιδιών, την επίλυση των συγκρούσεων και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα το  πρωτοπαρουσίασε το 1962 και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες. Προκάλεσε τη γέννηση του διαδεδομένου σήμερα κινήματος για την εκπαίδευση των γονέων στις Η.Π.Α. και διδάχτηκε σε πάνω από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες.

Μια αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα κυκλοφόρησε το 2000 ενώ το 2006 ο GTI επανέκδωσε το πρόγραμμα και τα υλικά του εργαστηρίου της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα.

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Δασκάλου πρωτοπαρουσιάστηκε το 1974 και εκσυγχρονίστηκε πολλές φορές έκτοτε, διδάχτηκε δε σε εκατοντάδες χιλιάδες δασκάλους στις Η.Π.Α και σε αρκετές άλλες χώρες. Κατανοώντας την ομοιότητα της σχέσης δασκάλου-παιδιού μ’ εκείνη γονέα-παιδιού, ο Dr. Gordon προσάρμοσε το επικοινωνιακό του μοντέλο έτσι ώστε να βοηθήσει τους δασκάλους και τους μαθητές να διεκδικούν μια θέση ποιο κοντά στο δυναμικό τους. Η αναθεωρημένη έκδοση του αντίστοιχου βιβλίου κυκλοφόρησε το  2003.

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Ηγέτη πρωτοπαρουσιάστηκε το 1977 και εκσυγχρονίστηκε πολλές φορές έκτοτε, διδάχθηκε σε εκατοντάδες εταιρείες στις Η.Π.Α και σε αρκετές άλλες χώρες. Ο Dr. Gordon έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός μοντέλου δημοκρατικής και συνεργατικής ηγεσίας όπως επίσης στον προσδιορισμό των αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Ο Dr. Gordon ήταν συνεργάτης της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων και μέλος του Τμήματος της Ψυχολογίας της Ειρήνης. Ήταν επίσης μέλος του Αμερικάνικου Ιδρύματος Ειρήνης, της Ένωσης Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ψυχολόγων της Καλιφόρνια. Ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών. Τέλεσε ως σύμβουλος στο συνέδριο που έγινε το 1970 στο Λευκό Οίκο για τα Παιδιά και προσκεκλημένος ομιλητής του προγράμματος White House Fellows.

Ο Dr. Gordon προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, 1998 και το 1999. Το 1999 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για την Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία  για το Κοινό Συμφέρον. Το 2000 έλαβε το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνια.

Ήταν παντρεμένος με την Linda Adams, Πρόεδρο του GTI,  και απόκτησε δύο   κόρες,  εγγόνια και  δισέγγονα.


Φιλοσοφία και αρχές PET

Ο Αποτελεσματικός Γονέας:

Ακούει με κατανόηση τα προβλήματα και τις ανάγκες του παιδιού του.

Επικοινωνεί με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό τις δικές του ανάγκες.

Επιλύει τα προβλήματα με  δικαιοσύνη και συμμετοχή του παιδιού.

Μοιράζεται τις αξίες του με σεβασμό.

Ο Thomas Gordon, υπήρξε Μαθητής του Carl Rogers (1902-1987 εμπνευστής της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης αφοσιωμένος στην Ανθρωπιστική Ψυχολογία) , και ίδρυσε την σχολή ΕΑΓ σύμφωνα με τις αρχές αυτές. Αν θέλουμε να περιγράψουμε αυτόν τον τρόπο θα λέγαμε ότι :
 Ο εξελιγμένος άνθρωπος.. δεν παρεμβάλλεται στην ζωή των όντων, δεν επιβάλλεται πάνω σε αυτά αλλά συμβάλλει προς την ελευθερία τους                  
Λάο Τσε περί το 650 π.χ.
Βάσει αυτών των αρχών ο γονέας συντροφεύει και πλαισιώνει  την εξέλιξη του παιδιού του, σαν συνοδοιπόρος με σεβασμό στις ανάγκες και των δύο,  με φροντίδα και λεπτότητα, επιτρέποντας στο παιδί του να αναπτυχθεί υγιώς χωρίς αυταρχισμό και επιβολή.

Οι γονείς συνήθως κατηγορούνται από την κοινωνία ότι είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα των παιδιών τους. Ποιος όμως κατανοεί την θέση των γονέων και τα προβλήματα που βιώνουν; Συνήθως είναι  απασχολημένοι με τον αγώνα της επιβίωσης αλλά και της ανάληψης της ευθύνης να αναθρέψουν τα παιδιά τους, χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποια εκπαίδευση.
Στην σχέση γονέων –παιδιών έχουμε δύο εξίσου ευαίσθητες ομάδες πού έχουν και οι δύο ανάγκες και δικαιώματα. Οι γονείς αφ’ενός κουρασμένοι με χίλιες έννοιες και αφ’ετέρου τα παιδιά με τις δικές τους σημαντικές ανάγκες στην κάθε στιγμή της ζωής τους.
Π.χ. ο γονέας μπαίνει στο σπίτι και θέλει να υπάρχει τάξη στο σαλόνι για να χαλαρώσει, ενώ ο πεντάχρονος Πέτρος θέλει να παίζει στο σαλόνι για να έχει  παρέα  τους μεγάλους. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, το ίδιο και οι γονείς .Όταν λοιπόν υπάρχει σύγκρουση αναγκών των δύο πλευρών,  εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Μερικοί γονείς επιμένουν να απαιτούν υπακοή από τα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν μόνο τις δικές τους ανάγκες σε βάρος των αναγκών των παιδιών. Άλλοι γονείς, προσπαθώντας να γλιτώσουν τα παιδιά τους από κάθε πόνο και εκνευρισμό, υποκύπτουν και τα αφήνουν να κάνουν το δικό τους, στη συνέχεια όμως υποφέρουν οι ίδιοι. Και με τους δύο αυτούς τρόπους η μια από τις δύο πλευρές νιώθει αδικημένη…
Ο διαρκής αυτός κύκλος των αγώνων εξουσίας και η επακόλουθη  ένταση  έχει σαν αποτέλεσμα να  διαβρώνει την σχέση γονέα-παιδιού.

Πολλοί γονείς σήμερα στηρίζονται ακόμη σε αυτές τις ίδιες μεθόδους ανατροφής των παιδιών, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές: αυταρχικές, επιτρεπτικές η και εναλλασσόμενες.
Μέσα όμως από νέες μελέτες και γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από την Εξελικτική Ψυχολογία και την Ανθρωπιστική, έχουμε αναπτύξει νέους τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας χωρίς πλέον ανταγωνιστικές σχέσεις και τιμωρία. Ίσως ακούγεται Επαναστατική μέθοδος καθώς διαφέρει εντυπωσιακά από τα παραδοσιακά μοντέλα, αλλά βασίζεται σε φιλοσοφικές και ψυχολογικές αρχές που έχουν δομηθεί από τον Thomas Gordon σε ένα σύστημα δεξιοτήτων με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Αυτό το μοντέλο δεξιοτήτων, επιτρέπει στους γονείς να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η  δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η δεξιότητα αυτή επιτρέπει στους γονείς να καταλάβουν τί πραγματικά νιώθει το παιδί εκείνη τη στιγμή, να εξερευνήσουν μαζί σε μεγαλύτερο βάθος τί το ενοχλεί και να του παράσχουν την στήριξη για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης

Όταν οι γονείς έχουν το πρόβλημα, απαιτείται μια εντελώς διαφορετική δεξιότητα: το Μήνυμα-Εγώ. Είναι ένα εργαλείο που οι γονείς χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν στο παιδί ότι η συμπεριφορά του τους προκαλεί πρόβλημα. Καθώς η επικοινωνία γίνεται με τρόπο που δεν είναι επικριτικός, η αντίσταση στο μήνυμα μειώνεται. Η ιδέα εδώ είναι να επηρεάσουμε το παιδί ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του αναλογιζόμενο πέραν των δικών του και  τις ανάγκες των γονέων του. Ένα καλά διατυπωμένο Μήνυμα-Εγώ κάνει το παιδί πρόθυμο να συνεργαστεί με τους γονείς, ενώ παράλληλα  αφήνει άθικτη την αυτοεκτίμησή του. Επιπλέον, του διδάσκει ένα πολύτιμο μάθημα αυτοπειθαρχίας: να αλλάξει τη συμπεριφορά του όχι επειδή φοβάται τους γονείς του (ή γιατί θα λάβει κάποιο είδος ανταμοιβής), αλλά επειδή νοιάζεται για τις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διδάσκονται την ενσυναίσθηση, που αποτελεί την βάση της συναισθηματικής ευφυΐας, της ωριμότητας και της αυτοπειθαρχίας.
Η Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ λειτουργούν συμπληρωματικά. Από τη στιγμή που οι γονείς και τα παιδιά έχουν δημιουργήσει μια ανοιχτή αμφίδρομη επικοινωνία χρησιμοποιώντας την Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ, τα προβλήματα και οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν με την μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων της Μη-Ήττας. Όταν οι γονείς θέλουν να επηρεάσουν το παιδί για να σταματήσει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορούν να συζητήσουν για την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ο τρίχρονος Νίκι πηδάει πάνω στον καναπέ κι η μητέρα του φοβάται ότι θα τον λερώσει ή θα τον καταστρέψει. Η μητέρα μπορεί να του εξηγήσει ότι δεν θέλει ο Νίκι να πηδάει πάνω στον καναπέ, καταλαβαίνει όμως ότι τον διασκεδάζει κι ότι έχει την ανάγκη να παίξει. Υπάρχει άραγε κάποια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο; Η μητέρα μπορεί να προτείνει στο Νίκι να την βοηθήσει να βρει μια λύση. Μπορεί ίσως να πάει να πηδήσει πάνω στο παλιό στρώμα που βρίσκεται στο γκαράζ; Ή ίσως να ασχοληθεί με τη ζωγραφική; Ή ακόμα οι δύο τους να διαβάσουν ένα βιβλίο μαζί; Οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες όταν οι δύο τους σκεφτούν μαζί και αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Εξίσου σημαντική με την εκμάθηση των δεξιοτήτων αυτών είναι η εκμάθηση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς του Dr. Gordon παρέχει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν, ποιά δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να επιλυθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό πρόβλημα.

Στόχος είναι μια διαπαιδαγώγηση με λιγότερα προβλήματα, υγιέστερα παιδιά και αρμονία στις σχέσεις. Όσο εφαρμόζονται οι δεξιότητες αυτές ,οι σχέσεις των γονέων-παιδιών γίνονται όλο και πιο δημοκρατικές. Οι δημοκρατικές αυτές σχέσεις δημιουργούν καλύτερη υγεία και ευημερία. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτοί, όταν είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τους εαυτούς τους και μπορούν να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, χαίρουν μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και αποβάλλουν την αίσθηση αδυναμίας, την πανταχού παρούσα στις περισσότερες οικογένειες.


Οφέλη σεμιναρίου

Το πρόγραμμα αυτό μαθαίνει στους γονείς συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είτε είστε γονέας βρέφους, είτε μικρού παιδιού, είτε εφήβου, γνωρίζετε πολύ καλά ποσό απαιτητική μπορεί να είναι η ανατροφή τους – ενίοτε έως και εξοντωτική. Δυστυχώς, τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο οδηγιών. Και το να είστε γονέας δεν σημαίνει πάντα ότι ξέρετε αυτομάτως ή ενστικτωδώς τι πρέπει να κάνετε.
Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα σας μαθαίνει επικοινωνιακές δεξιότητες που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα. Οι γονείς, μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτές, εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρούν τόσο στις οικογένειές τους όσο και σε όλες τους τις σχέσεις. Το πρόγραμμα έχει εμπνευστεί ο πολυβραβευμένος και τρεις φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ψυχολόγος, Dr. Thomas Gordon. Μια πολύ σημαντική επανέκδοση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006 με πρόσφατα παραδείγματα, νέο περιεχόμενο κλπ.

Πώς θα ωφεληθείτε εσείς και η οικογένειά σας

▪ Τα παιδιά σας θα νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματα –και τις ανησυχίες τους μαζί σας, αντί να αποσύρονται.
▪ Θα μάθουν στην αυτοπειθαρχία, τον αυτοέλεγχο και θα αναπτύξουν μια εσωτερική αίσθηση προσωπικής ευθύνης.
▪ Θα μάθετε πώς να δουλεύετε ο ένας μαζί με τον άλλον αντί ο ένας ενάντια στον άλλο.
▪ Θα βιώνετε λιγότερες εκρήξεις θυμού και περισσότερες επιλύσεις συγκρούσεων.
▪ Όλοι στην οικογένεια θα συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων, οπότε όλοι θα έχουν κίνητρο να συμμορφωθούν σ’ αυτούς.
▪ Θα πραγματοποιούνται λιγότεροι αγώνες για εξουσία – οπότε θα έχετε λιγότερη ένταση, λιγότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση, περισσότερη ειρήνη, περισσότερη αγάπη.

Τα Σεμινάρια Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν να σας διδάξουν τη φιλοσοφία και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης σας με τα παιδιά σας

Στα Σεμινάρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

▪ Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους
▪ Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας
▪ Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σ’ εσάς και τα παιδιά σας
▪ Να ακούτε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα κατανοείτε
▪ Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να σας καταλαβαίνουν
▪ Να θεσπίζονται κανόνες που θα τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια
▪ Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι
▪ Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν θα είναι επιτρεπτική ούτε απολυταρχική
▪ Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα στρέφονται τα παιδιά σας για να μοιραστούν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ή τις στενοχώριες τους με εποικοδομητικό τρόπο

Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα εξερευνά κάποιες επιπρόσθετες δεξιότητες που είναι σημαντικές για τη σχέση γονέα-παιδιού:

Πως να κατανοείτε τις σχέσεις σας με τα παιδιά

▪ Εξερεύνηση αναγκών και επιθυμιών
▪ Συνειδητοποίηση ποιανού η ανάγκη δεν ικανοποιείται

Πως να στηρίζετε το παιδί σας

▪ Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας βοηθητικής σχέσης
▪ Πως να αναγνωρίζετε τα προβλήματα του παιδιού σας
▪ Πως να κάνετε χρήση της ενεργητικής ακρόασης (πως να ακούτε πραγματικά και ολιστικά το παιδί σας και συγχρόνως να είστε βοηθητικοί και στηρικτικοί)

Πως να επικοινωνείτε τις δικές σας ανάγκες

▪ Πως να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τις ανάγκες σας
▪ Λάθη προς αποφυγή
▪ Αντιπαράθεση με το παιδί

Πως να επιλύετε τις συγκρούσεις

▪ Γιατί υπάρχουν συγκρούσεις στις οικογένειες
▪ Έξι βήματα για την επίλυση των προβλημάτων
▪ Μάθετε τα παιδιά σας να επιλύουν τις δικές τους συγκρούσεις

Πως να προλαβαίνετε τα προβλήματα

▪ Επικοινωνία συναισθημάτων
▪ Τροποποίηση περιβάλλοντος

Πως να διαχειρίζεστε τις αντικρουόμενες αξίες

▪ Τι να κάνετε όταν οι αξίες συγκρούονται
▪ Τι να αποφεύγετε


Συχνές Ερωτήσεις

Ε: Ποιές ηλικίες παιδιών αφορά το πρόγραμμά σας;

Α: Καθώς το Μοντέλο Gordon είναι μια σειρά δεξιοτήτων επικοινωνίας, αφορά παιδιά όλων των ηλικιών. Βεβαίως, ειδικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο λεκτικό στάδιο. Το βιβλίο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα συμπεριλαμβάνει μεθόδους ακρόασης παιδιών που είναι πολύ μικρά για να μιλήσουν, καθώς και τρόπους επικοινωνίας των γονεϊκών αναγκών σε παιδιά πολύ μικρά για να καταλαβαίνουν τις λέξεις.

Όσο πιο νωρίς αρχίσουν οι γονείς να χρησιμοποιούν το Μοντέλο Gordon, τόσο πιο εύκολο θα τους είναι να το χρησιμοποιούν καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν.

Ε: Πρόκειται για μια επιτρεπτική προσέγγιση;

Α: Όχι, καθόλου. Όταν οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν (και δεν φροντίζουν να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες), τα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται ανεύθυνα, αναίσθητα και αδιάφορα προς τις ανάγκες των γονέων τους αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων. Παιδιά μεγαλωμένα με τέτοιο τρόπο συχνά δεν είναι πολύ συμπαθή στους συνομηλίκους τους και βιώνουν μη-ικανοποιητικές και ρηχές σχέσεις. Ακόμα χειρότερα, οι γονείς υποφέρουν και απομακρύνονται από τα παιδιά τους όταν αυτά γίνονται έτσι.

Επειδή το Μοντέλο Gordon με την χρήση των δεξιοτήτων εξαλείφει την ανάγκη να είναι οι γονείς ελεγκτικοί και απολυταρχικοί, συχνά παρερμηνεύεται ως μια επιτρεπτική προσέγγιση.

Το μυστικό του Μοντέλου Gordon είναι πως πρόκειται για μια μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων που δίνει την ευκαιρία στους γονείς και στα παιδιά να ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες τους. Στο τέλος δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά και οι δύο ικανοποιημένοι.

Η διαφορά με άλλα προγράμματα ανατροφής παιδιών είναι πως, όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση των γονεϊκών αναγκών, το Μοντέλο Gordon συνιστά τη χρήση Μηνυμάτων-Εγώ, έτσι ώστε τα παιδιά να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους οικειοθελώς.

Ε: Είναι δύσκολο να μάθει κανείς το Μοντέλο Gordon;

Α: Όχι. Οι έννοιες του προγράμματος είναι απλές και υπακούουν στην κοινή λογική. Οι δεξιότητες της ακρόασης (Ενεργητική Ακρόαση) και της αντιπαράθεσης (Μηνυμάτων-Εγώ) απαιτούν εξάσκηση. Μόλις όμως βιώσετε πόσο αποτελεσματικές είναι στο να βοηθούν τα παιδιά όταν έχουν προβλήματα και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, θα αποκτήσετε το κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Ε: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα για εμένα;


Α: Το Μοντέλο Gordon έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από γονείς παιδιών διαφορετικών ηλικιών, εισοδημάτων και κουλτούρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εφαρμόσιμο σε όλους. Υπάρχουν όμως δύο βασικά στοιχεία που προαπαιτούνται για να επιτύχει το πρόγραμμα:

▪ Να είστε πρόθυμοι να το δοκιμάσετε και
▪ Να δεσμευτείτε ότι θα εφαρμόσετε τις δεξιότητες που θα μάθετε.

Όταν οι γονείς εφαρμόζουν την Ενεργητική Ακρόαση για πρώτη φορά, οι περισσότεροι εκπλήσσονται από την απλότητα και την αποτελεσματικότητά της. Στη συνέχεια, αυτό τους δίνει το κίνητρο να συνεχίσουν να παρακολουθούν το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Ε: Είναι το μοντέλο συμβατό με τις διδαχές της θρησκείας;

 

Α: Απολύτως. Θρησκευτικοί οργανισμοί πολλών δογμάτων στις Η.Π.Α. και σε πολλές άλλες χώρες παρέχουν σεμινάρια Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα. Εξάλλου, το Μοντέλο, όπως είπαμε έχει χαρακτηριστεί ως μια εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα με βάση τις δεξιότητες: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε εσένα.»


Πρόγραμμα-Δίδακτρα

–>  Διάρκεια
Το σεμινάριο διαρκεί συνολικά 24 με 30 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και αποτελείται από 8 με 10 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.
Πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι το χρόνο, πρωί ή απόγευμα κατόπιν συνεννοήσεως όλης της ομάδας.
Τρεις ετήσιοι κύκλοι με έναρξη;
▪ Αρχές Οκτωβρίου
▪ Μέσα Ιανουαρίου
▪ Μέσα Απριλίου

Το πρόγραμμα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτές πιστοποιημένους από τον Gordon Training International. Τα Σεμινάρια της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα αποτελούνται από σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, ομαδικές και ατομικές εργασίες, εγχειρίδιο ασκήσεων, εναλλαγή ρόλων και συζητήσεις σε μικρές ομάδες.
Η Εκπαίδευση λειτουργεί με ένα σύνολο ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού, που περιλαμβάνει το βιβλίο της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα, το αντίστοιχο εγχειρίδιο ασκήσεων, ένα αντίγραφο των Πιστεύω του Dr. Gordon και με το πέρας των σεμιναρίων, το πιστοποιητικό συμμετοχής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης:

8- 10 τρίωρες συναντήσεις – 8 ενότητες.

 

Συνάντηση 1η  – Ενότητα 1η

 

Ιστορία και φιλοσοφία της Εκπαίδευσης του  Αποτελεσματικού γονέα

Σκιαγραφώντας τον Αποτελεσματικό Γονέα

Παράθυρο συμπεριφοράς

(πώς βλέπουμε την αποδεκτή και μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού μας)

Ιδιοκτησία Προβλήματος

( ποιός βιώνει- αισθάνεται το πρόβλημα στην σχέση γονέα παιδιού)

Συνάντηση 2η  – Ενότητα 2η

Ανάπτυξη δεξιότητας όταν το παιδί  μας βιώνει ένα πρόβλημα

Εμπόδια στην Αποτελεσματική Επικοινωνία.

Ενεργητική  Ακρόαση (ακρόαση σε βάθος) με πολύ μικρά παιδιά αλλά και μεγαλύτερα (εισαγωγή).

Συνάντηση 3η  – Ενότητα 3η

Πότε και πώς χρησιμοποιούμε την Ενεργητική Ακρόαση Ε.Α.

Συνηθισμένα λάθη Ε.Α.

Εσωτερική στάση για την Ε.Α.

Πότε να μην χρησιμοποιούμε την Ε.Α.

Συνάντηση 4η  – Ενότητα 4η

Ανάπτυξη δεξιότητας όταν ο γονέας βιώνει  πρόβλημα με την συμπεριφορά του παιδιού του: ΕΓΩ Μήνυμα : τρόποι αντιπαράθεσης με στόχο την ικανοποίηση της ανάγκης του γονέα και  με  ασφάλεια της σχέσης γονέα παιδιού.

Αναποτελεσματική αντιπαράθεση

Αποτελεσματική αντιπαράθεση

Αντιμετώπιση Αντίστασης

Συνάντηση 5η  – Ενότητα 5η

Εφαρμογή Μηνύματος-Εγώ

Εξάσκηση στα Μηνύματα-Εγώ

Γιατί δεν λειτουργεί πάντοτε το μήνυμα-Εγώ

Μηνύματα-Εγώ για βρέφη

Τροποποίηση Περιβάλλοντος

Συνάντηση 6η  – Ενότητα 6η

Επίλυση Συγκρούσεων

Συγκρούσεις που προκύπτουν ακόμη και μετά την χρήση δεξιοτήτων

Μέθοδοι Επίλυσης «Νίκης – Ήττας»

Η μέθοδος της Μη-Ήττας

Συνάντηση 7η  – Ενότητα 7η

 

Πως να χρησιμοποιούμε την Μέθοδο ΙΙΙ της  Μη-Ηττας

Τρόποι επίλυσης συγκρούσεων

Εξάσκηση πάνω στη Μέθοδο ΙΙΙ

Βοηθώντας τα παιδιά, και τα πολύ μικρά παιδιά

να λύνουν τα προβλήματά τους

Συνάντηση 8η  – Ενότητα 8η

Σύγκρουση Αξιών

Τι είναι οι Αξίες

Πότε έχουμε Σύγκρουση Αξιών

Τρόποι επίλυσης συγκρούσεων αξιών

Δίδακτρα:

250€ για έναν γονέα, 400€ για ζευγάρια , συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία και ο ΦΠA