Ατομική Ψυχοθεραπεία –Συμβουλευτική

Positive Therapy

Στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι τελικά  να νιώθεις γαλήνη, πληρότητα και επάρκεια. Να είσαι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό πρόσωπο.

Φωτεινή Μπαλή
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επόπτρια PCA
προσωπικη ψυχοθεραπεια

Βασικά χαρακτηριστικά ενός πλήρως λειτουργικού προσώπου

Σύμφωνα με τον Carl Rogers τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πλήρως λειτουργικού προσώπου είναι να διαθέτει :

  • Tην ικανότητα να βιώνει όλα του τα συναισθήματα χωρίς να τα φοβάται.
  • Την ικανότητα να είναι ανοιχτός στην εμπειρία, που βιώνει, είτε είναι ευχάριστη-θετικές είτε δυσάρεστες-αρνητικές. Να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί μηχανισμούς άμυνας για να τα βγάλει πέρα, αλλά αντίθετα να έχει θάρρος, δύναμη και διαύγεια ώστε να κατανοεί τι συμβαίνει μέσα του και γύρω του την στιγμή που έρχεται η καινούργια εμπειρία και να βρίσκει λύσεις.
  • Την ικανότητα να ζει στο παρόν, που είναι ένας υπαρξιακός τρόπος θεώρησης των πραγμάτων ο οποίος οδηγεί στο να ζει πλήρως μέσα στην κάθε στιγμή, χωρίς να την αλλοιώνει, με το να ανατρέχει στο παρελθόν και να συνδέει μνήμες και νοήματα του παρελθόντος με το τώρα. Επίσης χωρίς να συνδέει την εμπειρία του τώρα με φόβους για το μέλλον. Μία τέτοια στάση ζωής βοηθά το άτομο να ανακαλύπτει τι συμβαίνει στην εκάστοτε στιγμή και  να επιλύει γρηγορότερα  και ορθότερα προβλήματα χωρίς  να απογοητεύεται .
  • Την ικανότητα για εμπιστοσύνη στην δική του διαδικασία αξιολόγησης, δηλαδή να  εμπιστεύεται την ικανότητά του να κρίνει και να επιλέγει τη συμπεριφορά που θεωρεί κατάλληλη για την κάθε περίσταση, χωρίς να στηρίζεται στην άποψη των σημαντικών άλλων στην ζωή του  (γονεικούς κώδικες, κοινωνικούς, επαγγελματικούς)
  • Την αίσθηση της ελευθερίας αποφάσεων και κινήσεων καθώς έχει αναπτύξει την ικανότητα να αναλαμβάνει την ευθύνη για καθεμία από τις αποφάσεις, διαθέτοντας ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας και αυτοελέγχου.
  • Την δημιουργικότητα. Καθώς λοιπόν διαθέτει ευθυκρισία ,διαύγεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης, βιώνει δυνατό και σίγουρο τον εαυτό του και έτσι αναδύεται αβίαστα πλέον η δημιουργικότητα για νέες ιδέες και δράσεις,  που τον ωθούν σε εκπλήρωση των πόθων και στόχων του.

Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Rogers: «Το άτομο έχει μέσα του πλούσιες δυνατότητες να κατανοεί τον εαυτό του και να μεταβάλλει την αυτο-εικόνα του, τις βασικές στάσεις ζωής και την αυτο-κατευθυνόμενη συμπεριφορά του.  Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να απελευθερωθούν μόνο εάν εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο κλίμα διευκολυντικών ψυχολογικών στάσεων».

Αυτό το διευκολυντικό κλίμα είναι η καρδιά της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και αυτό που συμβαίνει μέσα σε κάθε συνεδρία ‘προσωπικής ψυχοθεραπείας’ .

Πότε αποφασίζουμε να ζητήσουμε βοήθεια

Αυτό που συμβαίνει μέσα μας και μας οδηγεί να ζητούμε θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μια αυξημένη αίσθηση εσωτερικής ασυμφωνίας για αυτό που προσδοκούμε,  σε σχέση με αυτό που βιώνουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο να μην είμαστε ικανοποιημένοι  σχετικά με το πώς οραματιζόμαστε τον εαυτό μας, η πως επιθυμούμε να ήταν.

Όταν είμαστε σε ασυμφωνία υπάρχει ένταση και  άγχος, βιώνουμε αβεβαιότητα για την πορεία της ζωής μας και αυτό  εκφράζεται με δηλώσεις όπως ‘φοβάμαι’, ‘Δεν ξέρω τι θέλω’, ‘Δεν μπορώ να αποφασίσω για τίποτα’, ‘Δεν έχω κάποιον αληθινό στόχο’.  Όταν η συμπεριφορά μας δεν συνάδει με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας λέμε ‘Κάνω πράγματα που δεν είμαι εγώ, που δεν μπορώ να ελέγξω’.

Τις περισσότερες φορές φθάνουμε στο κατώφλι ενός ψυχοθεραπευτή, αφού έχουμε παρατηρήσει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που μας έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες και  αφού ήδη έχουμε συμβουλευτεί φίλους, ιντερνετ, και βιβλία  χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση εσωτερικής ταραχής ,τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον οργανισμό και την προσωπικότητά του.

Με Συναισθήματα

Υπό μορφή συναισθημάτων άγχους, φοβιών, θυμού, θλίψης, που εκδηλώνονται με νευρικότητα, ανησυχία, ένταση και κάποιες φορές με ποικίλα σωματικά συμπτώματα. Όταν τα συναισθήματα άγχους και φοβιών  γίνονται κάποιες φορές ακραία, λέμε ότι το άτομο εκδηλώνει Διαταραχή Πανικού.

Επίσης  κάποιες φορές έντονα συμπτώματα άγχους κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς να επίκειται φανερά κάποια αγχωτική κατάσταση ή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό.

Υπό μορφή σωματικών συμπτωμάτων. Πολλά ψυχικά προβλήματα εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα. και μπορεί να κυμαίνονται από γενικευμένους πόνους, κούραση και εξάντληση έως και συμπτώματα σε διάφορα όργανα του σώματος. Συνήθως συνδέονται με συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, ματαίωσης ή και θυμού.

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχοσωματικά προβλήματα συχνά επισκέπτονται τον ψυχολόγο νιώθοντας μεγάλη απογοήτευση, κούραση και άγχος, καθώς έως εκείνη την στιγμή έχουν επισκεφθεί διάφορους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων έχουν λάβει φαρμακευτική αγωγή  και δεν έχουν βρει ανακούφιση.

Με δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Συμβαίνει κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότερες στενές σχέσεις της ζωής του αναπτύσσονται και  τελειώνουν με μη ικανοποιητικό τρόπο. Υπάρχει ένα μοτίβο δηλαδή που επαναλαμβάνεται, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και που μοιάζει ακατανόητο. Έτσι  δημιουργείται ο προβληματισμός που λέει, τι κάνω λάθος; Μα όλα σε εμένα συμβαίνουν;

Με ελλειπή αίσθηση επάρκειας του εαυτού-χαμηλή αυτοεκτίμηση

Που οδηγεί στην έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Όταν δεν γνωρίζει κάποιος την ακριβή του ταυτότητα και η εικόνα που έχει για τον εαυτό του είναι αρνητική τότε καταλήγει να νοιώθει ανεπαρκής, χωρίς διάθεση και χωρίς κουράγιο.

Με δυσλειτουργική συμπεριφορά

Όταν κάποιος σε διάφορες εκδηλώσεις της ζωής του συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δυσκολεύει τον ίδιο αλλά και τους γύρω του, και την σχέση μεταξύ τους, τότε λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς. Συνήθως εκδηλώνεται με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, διατροφικές υπερβολές, έλλειψη αυτοελέγχου, κακοποιητικές και  βίαιες συμπεριφορές, και κάποιες φορές με επικίνδυνες συμπεριφορές που ρισκάρουν την ακεραιότητα του ατόμου.

  • Με θέματα σεξουαλικότητας που εκδηλώνονται με σωματικές ίσως δυσλειτουργίες ,η  που μπορεί να έχουν συναισθηματικά μπλοκαρίσματα εγγύτητας η σεξουαλικής έκφρασης.
  • Με προβλήματα διάθεσης με κύριο αυτό της Κατάθλιψης

Κάποιος μπορεί να βιώνει: καταθλιπτική διάθεση για μεγάλο μέρος της ημέρας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του, σημαντική μεταβολή στο σωματικό βάρος, δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία), διέγερση ή επιβράδυνση, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Το αποτέλεσμα είναι να αποσύρεται και να κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι του, που μοιάζει να είναι απροσπέλαστο.

Με θέματα σεξουαλικότητας

Που εκδηλώνονται με σωματικές ίσως δυσλειτουργίες, μπλοκαρίσματα εγγύτητας, η σεξουαλικής έκφρασης

Με προβλήματα διάθεσης με κύριο αυτό της Κατάθλιψης

Κάποιος μπορεί να βιώνει: καταθλιπτική διάθεση για μεγάλο μέρος της ημέρας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για όλες, ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του, σημαντική μεταβολή στο σωματικό βάρος, δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία), διέγερση ή επιβράδυνση, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων.

Με έντονη αίσθηση έλλειψης νοήματος της ζωής.

Με έντονη αίσθηση έλλειψης νοήματος της ζωής αυτής Σε μιά πορεία υπαρξιακής αναζήτησης του σκοπού του εαυτού στον κόσμο αυτό.

Οι λύσεις υπάρχουν, με τη πρώτη απόφαση έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή!

Φωτεινή Μπαλή
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επόπτρια PCA

Απαντήσεις σε προβληματισμούς για την διαδικασία

Η κάθε συνεδρία διαρκεί πενήντα, με πενήντα πέντε περίπου λεπτά συνήθως προγραμματισμένη περίπου μία φορά την εβδομάδα. Εάν η κατάστασή σας το απαιτεί, μπορούμε να ορίσουμε συχνότερη συνάντηση.

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία δεν είναι μια γρήγορη και άμεση λύση. Πεποιθήσεις, φόβοι και συνήθειες έχουν παγιωθεί για χρόνια στον εαυτό μας και γιαυτό χρειάζεται κάποιος χρόνος, διαφορετικός για τον καθένα, για να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές.

Η αλήθεια είναι ότι καμία θεραπευτική διαδικασία δεν φέρνει αποτελέσματα χωρίς την θέληση του ατόμου. Από την στιγμή όμως που κάποιος αποφασίσει να συμμετέχει στην αλλαγή αυτή, έχει γίνει ένα πρώτο καθοριστικό βήμα.. Στην πρώτη συνεδρία θα ακούσω τους προβληματισμούς σας και θα πάρετε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε για την διαδικασία. Θα συντροφέψω τον δρόμο σας και μαζί θα βρούμε τις καλύτερες επιλογές που σας ταιριάζουν.

Μέσα σε ένα θετικό κλίμα φροντίδας, αποδοχής και ειλικρίνειας, σας προσκαλώ να πλαισιώσουμε κάθε αδύναμη πτυχή του εαυτού σας, αναδεικνύοντας τις καλύτερες πλευρές σας.

Σας προσκαλώ  να βιώσετε την άνθηση και την ευημερία που σας αξίζει.

Φωτεινή Μπαλή

Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Επόπτρια