Φτιάξτε ένα όραμα!!!

Σκέψεις: Φωτεινή Μπαλή Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος, Επόπτρια PCA


Όταν μεγάλωνα τα παιδιά μου, πολλές φορές ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τα μικρά θέματα, που τότε φάνταζαν πολύ μεγάλα σε εμένα, το πώς θα ήταν ήσυχα, αν είναι διαβασμένα, αν λένε ψέματα, αν μάλωναν μεταξύ τους, αν θα πλυθούν η αν πάνε για ύπνο.. και άλλα που όποιος είναι γονιός περνά δυσκολίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και διαφορετικά θέματα.


Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν να εστιάζω στο μέλλον.. στοχαζόμουν πολλές φορές, πώς θα ήταν η ζωή μαζί τους στα 20 στα 30 τους, φανταζόμουν εικόνες χαράς ,να τρώμε μαζί, να γελάμε, να έχουμε μια όμορφη σχέση γεμάτη αποδοχή και σεβασμό του ενός προς τον άλλο, να είναι γεμάτοι δύναμη να τα βγάζουν πέρα στις αντιξοότητες, να έχουν κατανόηση στις αδυναμίες μου και στις αδυναμίες των άλλων, να είναι φιλεύσπλαχνοι, να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, να μην επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύονται, να διεκδικούν με κόσμιο τρόπο, να μπορούν να χαίρονται τα απλά πράγματα στην καθημερινότητα και να έχουν ευγνωμοσύνη για αυτά…


Αυτές οι εικόνες έγιναν οδηγός μου στην συμπεριφορά μου απέναντί τους, έπαψα να τα μαλώνω, να τους φωνάζω, γιατί σκεφτόμουν ότι κάθε φορά που προσπαθούσα με παρόμοιο τρόπο έκλεινα μια μια τις πόρτες επικοινωνίας μαζί τους, και την πιθανότητα να έχω μια ζεστή σχέση καρδιάς με σεβασμό μαζί τους όταν θα μεγάλωναν….
Μου πήρε καιρό να πειθαρχώ απέναντι σε παλαιότερους τρόπους, διάβασα, εκπαιδεύτηκα και δυσκολεύτηκα… έκανα λάθη και ίσως ακόμη κάνω κάποια, δεν ήταν εύκολο να διδάσκεις και να βάζεις όρια με σεβασμό και αγάπη, αλλά το όνειρό μου , ο στόχος μου ήταν και είναι πάντα εμπρός μου, να με οδηγεί.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο το βλέπω κάθε μέρα στο σπίτι και σε όλους τους γονείς που εκπαιδεύονται και προσπαθούν να έχουν καλή σχέση με τα παιδιά τους και τελικά το καταφέρνουν.


Αν λοιπόν θέλετε οδηγίες για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με αποτελεσματικό τρόπο, το πρώτο που χρειάζεται είναι να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον, φτιάξτε τις εικόνες τις δικές σας και θα βρείτε τον τρόπο μετά να τις εφαρμόσετε..
Εξετάστε ποιες είναι βαθιές σας επιθυμίες για τα παιδιά σας; Είναι να είναι υπάκουα στην καθημερινότητα; Αν αυτός είναι ο κύριος στόχος σήμερα, θα είναι υπάκουοι πολίτες χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι οι ίδιοι θέλουν, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες άλλων, χωρίς χαρά μέσα τους.
Αν ο στόχος είναι να διαβάζουν πολύ και να πάρουν πτυχία, μπορεί να καταλάβουν θέσεις (ισως) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν να κάνουν σχέσεις με τους άλλους γιατί πάντα ο χρόνος τους τώρα είναι λιγοστός για ‘’άσκοπες παρέες’’, για οικογενειακές συγκεντρώσεις , για βόλτα.. για να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από την συναναστροφή με τους άλλους.
Αν ο στόχος είναι να μάθουν μόνο να κερδίζουν χρήματα ,τότε γνώμονας είναι η συναλλαγή και το κέρδος μέσα από αυτήν και όχι η ουσία της ζωής που είναι η αγάπη, οι καλές σχέσεις πρώτα και τα χρήματα να είναι ένα μέσο επιβίωσης και μέσο ανταλλαγής.


Εκείνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι οι πρώτοι που θα εισπράξετε τους καρπούς των κόπων σας από τις αξίες που θα περάσετε και από τον τρόπο που θα τις εφαρμόσετε είστε εσείς οι ίδιοι .


Αν φωνάζετε θα σας φωνάζουν, αν τους πιέζετε θα σας πιέσουν , αν λέτε ψέματα θα σας λένε και εκείνα. Αν τα αγνοείτε θα σας αγνοήσουν, αν είστε διεκπεραιωτικοί έτσι θα σας φερθούν αργότερα.

Αν όμως τους μιλάτε με σεβασμό θα το μιμηθούν, αν μιλάτε ευγενικά το ίδιο θα κάνουν και εκείνα, αν τα σέβεστε θα σας σέβονται.. είναι λοιπόν στο χέρι σας..


Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας όραμα με εικόνες, με σκέψεις για το μέλλον και βρείτε τρόπους εφαρμογής.
Σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο αλλά τόσο όμορφο έργο σας, να έχετε την ευκαιρία να μεγαλώνετε αυριανές υπάρξεις που θα τις χαίρεστε και θα καμαρώνετε για τον κόπο σας!!!

Φωτεινή Μπαλή